Är du sugen på att se världen men studerar fortfarande och känner dig lite bunden till skolan? Ett bra sätt att kombinera sin nyfikenhet på världen och sina studier är att skaffa sig nya erfarenheter och lärdomar i ett annat land. Samtidigt som du utökar dina kunskaper och breddar dig inom ett nytt språk så lär du känna nya människor som kan bli vänner för livet. Du får djupare kunskaper om ett annat land och visst ser väl CV:t lite snyggare ut med en eller några terminers utlandsstudier? Sverige är nämligen det nordiska land som har lägst andel utbytesstudenter vilket gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden med utlandsstudier i ryggsäcken.

Det finns olika sätt att studera utomlands och även olika sätt att finansiera sina studier på. Det är bra att veta att reglerna för studiemedel när du studerar utomlands skiljer sig åt beroende på om du pluggar i ett land inom EU eller om du sökt dig till någon annan plats i världen. Många väljer att ansöka om något av alla de stipendium som finns, vissa kan du söka i ett tidigt skede medan andra kan ansökas om först i samband med att du blivit antagen till dina studier.

För att kunna njuta och få ut det mesta möjliga av tiden du spenderar utomlands tjänar du på att planera ordentligt och ha god framförhållning. Ge dig själv tid att fundera ordentligt över var du vill åka och vad du vill studera. Skulle du vilja planera dina utlandsstudier med stöd av en förmedling eller skulle det passa dig bättre att rodda allt på egen hand? Är du ute efter att först och främst lära dig ett nytt språk så kanske du inte tycker att valet av land att studera i är särskilt svårt. Andra kanske tycker det känns viktigare med ett ordentligt miljöombyte i ett varmt klimat eller att få leva ett tag i ett land som lockar med låga levnadskostnader. Fundera på vad som är viktigast för just dig!