Märkeskläder har blivit allt viktigare i vårt samhälle. Önskan att ha fina kläder av hög kvalitet är förståelig, men på senare tid är det inte enbart själva designen och

kvaliteten vi är ute efter, utan ett visst märke. Precis som boende och bilar har kläder blivit statussymboler, och den här trenden har även börjat nå den yngre generationen. Ibland kan man se en ettåring i märkesbarvagnen Bugaboo Fox som är klädd i Lacoste-tröja, och då kan man undra om det inte är lite överdrivet. Men hur är det när barnen blir lite äldre och går i skolan? Är det verkligen bra att barn bär tröjor från Ralph Lauren? Hur reagerar klasskamraterna? Hjälper vi eller stjälper vi barnen genom att lägga så dyra pengar på deras kläder?

Som förälder vill man ofta ge sina barn det allra bästa, och det är ju inte så konstigt. Ibland önskar vi själva att våra föräldrar hade varit lite annorlunda eller gjort mer för oss, och vi kan känna att vi i vår tur vill göra bättre ifrån oss gentemot våra barn. Även om detta är värt all respekt, så kan saker och ting vara ganska komplicerade. Du som förälder vill bara vara generös, men när klasskamraterna ser ditt barn i nya, fina kläder varje dag kan detta väcka svartsjuka. Handlar det dessutom om lite äldre barn som är medvetna om märkeskläder, så kan det bli ännu värre. Att se en person klädd i Ralph Lauren från topp till tå kan kännas tråkigt för ett barn vars föräldrar inte har samma ekonomiska möjligheter. Om flertalet barn i klassen har enklare kläder, kan de lätt gadda ihop sig mot ditt barn, som kan upplevas som en bortskämd ”prinsessa”. Dessutom växer barnen snabbt ur kläderna, och därför kan frekventa inköp av nya kläder bli ekonomiskt påfrestande för dig.

Å andra sidan kan även motsatsen förekomma, dvs att barn blir utfrysta och retade för att de inte har lika fina kläder som de andra i klassen. Därför tycker en del experter att ett par märkesplagg kan vara en bra investering. Barnen och ungdomarna som växer upp idag utsätts för en enorm press som den äldre generationen inte upplevde på samma sätt. Modevärlden och utseendefixeringen har vuxit så mycket under de senaste 20 åren att man inte kan förneka det faktum att utseendet spelar roll. Det kan därför vara klokt att använda kläder som ”redskap”, dvs köpa ett par märkeskläder så att barnet inte blir utstött eller känner sig underlägset klasskamraterna. Samtidigt behöver du inte gå till överdrift, och rubba din ekonomi genom att bara köpa dyra kläder.