Skollunchen är avgörande för många elevers prestation i skolan. Om eleverna inte får i sig ordentligt med mat och blir mätta så presterar de sämre på lektionerna. Det finns också större risk för bråk och oroligheter på skolan om skollunchen är bristfällig. Därför finns det en del skolor som satsar extra just på skollunchen. Att anställa en kock som lagar riktigt god mat kan vara en fantastisk investering för en skola. Det kan innebära ett lyft som gör att barnen mår bättre och att de på sikt höjer sina betyg.

Varierad skolmat är bäst

Det bästa är om barnen kan få varierad mat i skolan. Alla barn har olika smak och om maten är varierad så ökar man chanserna att eleverna ska få i sig den näring de behöver. skolmat från världens alla hörn är ett alldeles utmärkt sätt att lösa detta. Låt eleverna få prova på mat från andra kulturer och de kommer att lära sig att uppskatta nya smaker. Det gäller att inte vara rädd för att utmana barnen i att prova nya saker, det kommer löna sig på sikt. Många barn uppskattar dessutom att få lära sig om andra kulturer genom att äta mat från dessa länder.

Vad händer om skolmaten är dålig?

Om skolmaten är bristfällig finns det stor risk att barnen går någon annanstans än till skolmatsalen och äter. Det som finns att tillgå då till rimligt pris är ofta snabbmat. Snabbmaten innehåller ofta snabba kolhydrater vilket inte är någon optimal mat för den som behöver vara mätt länge och prestera. De snabba kolhydraterna gör att man blir pigg och mätt tillfälligt men sedan sjunker blodsockret lika snabbt och man blir hungrig igen. Risker är då att man tar till fika eller godis för att få upp blodsockernivån igen. Det säger sig själv att detta blir en ond spiral. Det gäller att skolmaten är attraktiv för barnen.