Som student har man sällan mycket pengar. Studiemedlet ska räcka till hyra, mat, kurslitteratur, kläder och allt annat. För många studenter är det svårt att att få

ihop ekonomin och ofta är pengarna slut långt innan nästa utbetalning från CSN är på kontot. Studiemedlet utgörs av en lånedel och en bidragsdel och studenter kan som mest få 10 676 kronor i studiemedel per månad. Det finns några smarta knep kring hur du kan få pengarna att räcka längre. Nedan hittar du de bästa budgettipsen för fattiga studenter.

Köp begagnad kurslitteratur

Kurslitteratur är en stor utgift för många studenter. Oftast måste alla böcker köpas vid ett och samma tillfälle i samband med kursstart. Detta gör att den månaden har en extra stor utgift vilket kan vara svårt för många att klara av. Studentlitteraturen är absolut nödvändig för studenter, men böckerna behöver inte vara nya. Att köpa begagnad kurslitteratur är att av de absolut bästa tipsen för att spara pengar som student. En ny bok kostar ibland mer än dubbelt så mycket som en begagnad bok i gott skick. Tänk på att det oftast skiljer väldigt lite mellan olika utgivningsår. Kursledaren eller föreläsaren försöker ofta övertyga studenterna om att det är absolut nödvändigt att ha den senaste versionen av boken, men det brukar även fungera utmärkt med en äldre upplaga.

Gör storkok och matlådor

God och näringsrik mat behövs för att prestera väl och orka studera ordentligt. Det är en relativt stor utgift som inte går att undvika helt. Däremot kan du göra kostnadsbesparingar med smart planering. Försök identifiera vad du lägger pengar på. Är det take-away latten på väg till föreläsningen, lösgodis på kvällen eller dyra uteluncher? Ett smart tips är att göra en storhandling en gång i veckan. Avsett en helgdag för storkok och gör matlådor för hela veckan. På så sätt undviker du frestelser och onödiga småköp. Det blir oftast nyttigare och garanterat billigare. Köp gärna matvaror i storpack eller med kort utgångsdatum för att utnyttja bra erbjudanden.

Utnyttja dina studentförmåner

Som student har du många förmåner och rabatter som du bör utnyttja. Studentkort som Mecenatkortet ger unika studentrabatter hos många olika företag som erbjuder produkter som studenter oftast har behov av, exempelvis resor, datorer, telefoni, kläder och mycket annat. Köp inte onödiga saker, men om du ändå har planerat ett köp är det bättre att köpa produkten med rabatt.

Se över bostadskostnaden

En av de största utgifterna som student är bostadskostnaden och därför är det extra viktigt att se över denna. Även om möjligheterna är små att se över bostadslån eller hyreskontrakt kan det vara värt att göra ett försök. Du kan även vara kreativ och hitta nya lösningar. Kan du ha någon inneboende? Kanske kan du och några vänner hyra ett större boende och skapa ett kollektiv för att hålla nere kostnaderna.